Βραχιόλια και Δαχτυλίδια: η ιστορία τους

Τα βραχιόλια και τα δαχτυλίδια είναι κοσμήματα που φορούν εδώ και αιώνες άντρες και γυναίκες. Ποια είναι η ιστορία τους;

βραχιόλια και τα δαχτυλίδια by the art line

Βραχιόλια και Δαχτυλίδια: η ιστορία τους

Τα πρώτα βραχιόλια

 Συναντάμε τα πρώτα βραχιόλια στην εποχή του χαλκού.  Σε κάποιους λαούς, οι στρατιώτες συνήθιζαν να φορούν ένα βραχιόλι λίγο πιο ψηλά από τον αγκώνα ώστε να αναγνωρίζουν ποιοι είναι δικοί τους στις μάχες. Στο πέρασμα των αιώνων τα χρησιμοποιούσαν εκτός από κόσμημα, και σαν φυλαχτό ή για θρησκευτικούς λόγους. Ως κόσμημα, ανάλογα με το μέταλλό τους έδειχναν ξεκάθαρα την κοινωνική τάξη εκείνου που τα φορούσε.

 Από τα πιο γνωστά βραχιόλια στην ιστορία ήταν εκείνα με τον σκαραβαίο, κόσμημα που λειτουργούσε ως φυλαχτό και παράλληλα δήλωνε ισχύ. Παλιά πίστευαν πως εάν φορούσε κάποιος βραχιόλι στο αριστερό του χέρι, ενδυνάμωνε την αγάπη και αλλά και όλα του τα συναισθήματα. Ενώ εάν το φορούσε στο δεξί χέρι, ενδυνάμωνε την δημιουργικότητα και την τέχνη.

Τα δαχτυλίδια

Το δαχτυλίδι λόγω του κυκλικού σχήματος του που δεν έχει αρχή και τέλος συμβολίζει την αιωνιότητα.  Τα παλιά χρόνια ο κόσμος πίστευε πως εάν κάποιος φορούσε ένα δαχτυλίδι με πέτρα, έπαιρνε και ο ίδιος την ενέργεια και τις καλές ιδιότητες της πέτρας αυτής.

Ας μην ξεχνάμε τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξαν τα δαχτυλίδια σε διάφορες εποχές. Ένα παράδειγμα είναι το δαχτυλίδι-σφραγίδα που φορούσαν οι βασιλείς. Με αυτό σφράγιζαν έγγραφα και επιστολές. Έτσι ήταν σίγουροι πως θα τις ανοίξει μόνο ο παραλήπτης που αναγνώριζε αμέσως την βασιλική σφραγίδα. Ένα άλλο γνωστό παράδειγμα είναι τα δαχτυλίδια με κρυφή εσωτερική θήκη. Εκεί, εκείνος που τα φορούσε, συνήθως κατάσκοπος, έκρυβε μέσα μία ποσότητα από κάποιο ισχυρό δηλητήριο. Το χρησιμοποιούσε εάν χρειαζόταν να δολοφονήσει κάποιον ή για να δώσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Η βιομηχανική επανάσταση

Στον 20ο αιώνα, η βιομηχανική επανάσταση έφερε τεράστιες αλλαγές σε πολλούς τομείς. Όσον αφορά τα κοσμήματα, οι τεχνίτες χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους και υλικά. Έτσι, μπορούσαν να τα αγοράζουν και να τα φορούν με μικρό κόστος πολλοί άνθρωποι και όχι μόνο οι πολύ πλούσιοι.

Βραχιόλια και Δαχτυλίδια: αυτή είναι η ιστορία τους. Έφτασαν στην σημερινή εποχή κάνοντας ένα ταξίδι που ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα οι δημιουργοί τα κατασκευάζουν από διάφορα υλικά, ακριβά αλλά και πιο οικονιμικά. Τα βραχιόλια και τα δαχτυλίδια εξακολουθούν να είναι από τα πολύ αγαπημένα κοσμήματα ανδρών και γυναικών. Είναι αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπουν από την συλλογή κανενός.

Η δική μας συλλογή μεγαλώνει συνεχώς καθώς προσθέτουμε νέα σχέδια συνεχώς. Ελπίζουμε να σου αρέσουν και να βρεις εδώ αυτά που ψάχνεις!

Λατρεύεις και εσύ τα κοσμήματα; Βρες μας στα social media. Βρες μας στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις τα καλύτερα στυλιστικά tips.

Κλειώ & Αγγελική

2 thoughts on “Βραχιόλια και Δαχτυλίδια: η ιστορία τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *