ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ;

ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ;

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ; Αυτή είναι σίγουρα μία ερώτηση που έχεις κάνει σε κάποιον δημιουργό ή έχεις αναζητήσεις στο google. 

Γιατί όμως μας ενδιαφέρει τόσο πολύ; Μα φυσικά γιατι τα μεταλλικά κοσμήματα είναι σίγουρα από τα αγαπημένα μας! Λατρεύουμε την λάμψη τους και την αίσθηση πολυτέλειας που μας δίνουν για αυτό ετοιμάσαμε τον απόλυτο οδηγό για τα μεταλλικά κοσμήματα!

Αλυσίδες, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, μεταλλικές λεπτομέρειες ανάμεσα σε κρύσταλλα ή μαργαριτάρια μας γεμίζουν χαρά -ναι, είναι από αυτές τις μικρές χαρές της ζωής- και θέλουμε να τα φοράμε συνέχεια, ακόμα και στον ύπνο μας!

Γιατί όμως ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ή αλλάζουν χρώμα; Ή ακόμα καλύτερα, πως θα τα κάνουμε να μην αλλοιώνονται;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση. Δεν μπορούμε να σου απαντήσουμε με ένα “Ναι” ή με ένα “Όχι” στην ερώτηση εάν ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ . Υπάρχει όμως ένας και μόνο λόγος για αυτό. ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ!

Υπάρχουν πολλών ειδών μέταλλα ή κράματα μετάλλων που χρησιμοποιούμε στην κατασκευή των κοσμημάτων. Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για τα ευγενή μέταλλα, το ασήμι και τον χρυσό, που είναι μια άλλη κατηγορία. Θα μιλήσουμε για τα μέταλλα από τα οποία κατασκευάζονται τα πιο προσιτά σε τιμή ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, τα faux ή, αλλιώς, κοσμήματα μόδας, ώστε να ενημερωθείς και να γνωρίζεις ποια είναι τα κατάλληλα για εσένα.

Ατσάλι

Layering The art Line

Το ατσάλι είναι από τα πιο κοινά μέταλλα που χρησιμοποιούμε. Είναι κράμα και υπάρχουν διάφορες ποιότητες. Η καλύτερη ποιότητα είναι το ανοξείδωτο ατσάλι το οποίο δεν μαυρίζει, ο ιδρδεν αλλοιώνεται, έχει μεγάλη αντοχή και καθαρίζεται εύκολα. Δεν γδέρνεται, είναι υποαλλεργικό και προσιτό σε τιμή.

Προσοχή όμως! Μόνο το ανοξείδωτο ατσάλι δεν μαυρίζει! Επίσης, το επιχρυσωμένο ατσάλι δεν χάνει εύκολα το χρώμα του αλλά  μπορεί να σκουρύνει από τη συνεχή επαφή του με το νερό.

Ακόμα, δίνε μεγάλη προσοχή σε όλα τα υλικά ενός κοσμήματος που ονομάζεται “ατσάλινο”. Δηλαδή, μπορεί ένα μενταγιόν να έχει ατσάλινη αλυσίδα αλλά το κρεμαστό του στοιχείο να είναι από ορείχαλκο.

Tip: Εάν θαμπώσει, μπορείς να το τρίψεις απαλά με ένα μαλακό στεγνό στεγνό πανάκι, όπως αυτό που έχουμε για τα γυαλιά μας.

Τιτάνιο

Το τιτάνιο είναι ένα φυσικό μέταλλο, όχι κράμμα, δηλαδή συνδυασμός μετάλλων, πολύ σκληρό ταυτόχρονα όμως και το πιο ελαφρύ. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές στην κατασκευή μεταλλικών κοσμημάτων και εξαρτημάτων τους. Είναι πολύ ανθεκτικό, υποαλλεργικό, δεν αλλοιώνεται, δεν οξειδώνεται. 

Πολλά από τα καρφάκια των σκουλαρικιών μας είναι από τιτάνιο και έτσι είναι ασφαλή ακόμα και για τα πιο απαιτητικά δέρματα με αλλεργίες!

Δες τα όλα εδώ.

Tip: Τρίψε το πολύ απαλά με ένα μαλακό πανί και λίγο υγρό πιάτων, ξέπλυνέ το κάτω από τρεχούμενο νερό και σκούπισέ το απαλά με στεγνό και καθαρό πανί.

Μπρούτζος

Ο μπρούτζος είναι ένα κράμα που περιέχει χαλκό και κασσίτερο. Είναι για ένα σκληρό υλικό μεγάλης αντοχής, οικονομικό σε τιμή. Οξειδώνεται εύκολα και  για αυτό όταν φοράς, για παράδειγμα, ένα δαχτυλίδι από μπρούτζο βγάζοντάς το θα παρατηρήσεις ότι  έχει αφήσει στο δέρμα σου ένα πρασινωπό σημάδι. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του χαλκού που περιέχει. Όταν λοιπόν φοράς ένα μπρούτζινο κόσμημα, τα έλαια του δέρματος σου αντιδρούν με τον χαλκό.

Tip: Μπορείς να περάσεις την εσωτερική επιφάνεια με άχρωμο βερνίκι νυχιών ώστε το μέταλλο να μην ακουμπά κατά ευθείαν στο δέρμα. Κάνε το ίδιο ανά χρονικά διαστήματα, ώστε να φρεσκάρεις το βερνίκι. Ένα μπρούτζινο κόσμημα που δεν έχεις περάσει με βερνίκι μπορείς να το καθαρίσεις πολύ απλά με νερό και σαπούνι. Μην χρησιμοποιήσεις οδοντόβουρτσα αλλά μόνο τα χέρια σου για να μην γδάρεις το μέταλλο.

BONUS: Ακριβώς επειδή ο μπρούτζος αντιδρά με αυτόν το τρόπο με το δέρμα μας αποφεύγουμε να έχουμε μπρούτζινα στοιχεία στα κοσμήματά μας.

ατσάλινο μενταγιόν με ματάκι

Ορείχαλκος

Κολιέ ζώνη ατσάλι με πέρλες

Ο ορείχαλκος είναι ένα μείγμα μετάλλων και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην κατασκευή κοσμημάτων. Έχει ικανοποιητική αντοχή στην οξείδωση και την διάβρωση και έχει καλή συμπεριφορά σε διάφορες κατεργασίες όπως το γυάλισμα. Παρόλα αυτά μπορεί να μαυρίσει ή να αλλοιωθεί λίγο το χρώμα του όταν έρθει σε επαφή με νερό, αρώματα και καλλυντικά.

 Tip: Τρίψε το κόσμημα με ένα μαλακό πανί για να επαναφέρεις το χρώμα του. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, μπορείς να βουτήξεις το πανί σε μυλόξυδο και να το τρίψεις, αρκεί να είσαι απόλυτα σίγουρη ότι το κόσμημα είναι από ορείχαλκο μόνο και δεν έχει σμάλτο ή πέτρες.

Αλουμίνιο

Κολιέ αλυσίδα αλουμινίου

Το αλουμίνιο είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μέταλλα που χρησιμοποιούμε στα κοσμήματα. Είναι ελαφρύ και υποαλλεργικό. Διατηρεί το χρώμα του για πολύ καιρό και είναι ιδανικό μέταλλο για την κατασκευή μεγάλων αλυσίδων με χοντρούς κρίκους. Έτσι, μπορείς να φορέσεις μία τέτοια αλυσίδα στον λαιμό ή στο χέρι χωρίς να σε βαρύνει.

 

 

Περισσότερα Tips για να διατηρήσεις την λάμψη των κοσμημάτων σου:

  1. Μην φοράς τα ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ σου στο μπάνιο και στην θάλασσα.
  2. Μην τα φοράς όταν αθλείσαι.
  3. Μην τα φέρνεις σε επαφή με αρώματα, οινόπνευμα ( εκτός από την απολύμανση των σκουλαρικιών), κρέμες και αντισηπτικό.
  4. Που και που καθάριζέ τα με ένα μαλακό πανάκι, όπως αυτό που καθαρίζουμε τα γυαλιά.
  5. Αποθήκευέ τα χωριστά το ένα από το άλλο σε πουγκάκια, σε ένα κλειστό κουτί μακριά από υγρασία.
  6. Διάβαζε προσεκτικά τις περιγραφές των κοσμημάτων ώστε να ξέρεις ακριβώς τα υλικά τους.

Διάβασε εδώ 5 στυλιστικά  λάθη που συνηθίζεις να κάνεις με τα κοσμήματά σου.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς εάν ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ, θυμίσου όσα διάβασες εδώ και σκέψου για ποιο μέταλλο ενδιαφέρεσαι.

Και μην ξεχνάς ότι μιλάμε για faux κοσμήματα και χρειάζονται προσοχή.  Φρόντισε τα κοσμήματά σου για να τα κρατήσεις λαμπερά και σαν καινούρια για πολύ καιρό!

Δες όλη μας τη συλλογή εδώ.

Λατρεύεις και εσύ τα κοσμήματα; Βρες μας στα social media. Βρες μας στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις τα καλύτερα στυλιστικά tips.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *