Μάρτης ή Μαρτιά

Μάρτης ή Μαρτιά είναι, εκτός από πρώτος μήνας της άνοιξης, και το πολύ γνωστό έθιμο με το βραχιολάκι από κόκκινη και λευκή κλωστή, που φτιάχνουμε στρίβοντας ή πλέκοντας τις κλωστές μεταξύ τους και που το φοράμε την 1η ημέρα του Μάρτη και για όλο τον μήνα.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο η αρχή του οποίου θεωρείται πως βρίσκεται στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες έδεναν μια κλωστή στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι.

Το έθιμο αυτό είναι πολύ διαδεδομένο και πάρα πολλοί άνθρωποι μεγάλοι και μικροί φορούν το βραχιολάκι τους στο δεξί χέρι.

Μάρτης ή Μαρτιά ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ BY THE ART LINE

Μάρτης ή Μαρτιά: Συμβολισμός

Κατά την λαϊκή παράδοση, ιδιαίτερα τα παιδιά και κυριως το πρόσωπό τους, προστατεύονται από τον πρώτο δυνατό ήλιο της άνοιξης. Είναι γνωστή η έκφραση ”φόρεσε το βραχιολάκι σου για να μην σε κάψει ο ήλιος”.

Υπάρχουν όμως κάποιες περιοχές όπου αντί για το χέρι, φορούν τον Μάρτη τους στο πόδι και συγκεκριμένα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να τους προστατέψει από το να σκοντάψουν στον δρόμο.

Μάρτης ή Μαρτιά σε άλλες χώρες

Εκτός από την χώρα μας, ο Μάρτης ή Μαρτιά υπάρχει και στις άλλες βαλκανικές χώρες όπως και στην Κύπρο. Οι λαοί τους πιστεύουν πως όχι μόνο δεν θα σε κάψει ο ήλιος αλλά και πως θα σε προστατεύει από το κακό μάτι. Για παράδειγμα στην Βουλγαρία πριν από αιώνες. Είναι όμως λίγο διαφορετικό. Την 1η Μαρτίου συνηθίζουν να στολίζουν τα ρούχα τους με λευκές και κόκκινες κλωστές, πιασμένες μεταξύ τους. Έχει έντονα την σημασία του φυλαχτού. Τα μέλη της οικογένειας συνηθίζουν να προσφέρουν αυτές τις κλωστές το ένα στό άλλο και να εύχονται υγεία και όλα τα καλά και να μην τους κάψει η γιαγιά Μάρτα.

Γενικά το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την αγάπη και το λευκό την αγνότητα. Είναι δύο χρώματα που τα συναντούμε πολύ συχνά σε έθιμα, παραδόσεις και δυσιδαιμονίες όταν θέλουμε να ξορκίσουμε το κακό.

Πότε και Γιατί βγάζουμε το βραχιολάκι

Τα βραχιολάκια τα βγάζουμε την τελευταία ημέρα του μήνα και το αφήνουμε σε κλαδιά δέντρων ή σε θάμνους ώστε να τα πάρουν τα πουλιά και να τα χρησιμοποιήσουν στο χτίσιμο της φωλιάς τους. Παλιά μάλιστα συνήθιζαν να τα βγάζουν όταν έβλεπαν το πρώτο χελιδόνι ή το πρώτο ανθισμένο λουλούδι. Και όταν δένεις το βραχιολάκι σε κλαδί δέντρου και όχι απλά το κρεμάς, σημαίνει πως θέλεις να εξασφαλίσεις την καλή ανθοφορία του δέντρου το οποίο θα δώσει πολλούς καρπούς.

Βραχιόλι Μάρτης με επιχρυσωμένο κύβο με ματάκι
Βραχιόλι Μάρτης με επιχρυσωμένο κύβο με ματάκι

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάρτη και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πάρα πολλά σχέδια ποιυ είναι κανονικά κοσμήματα. Πολλοί μάλιστα τον συνδυάζουν και με άλλα κοσμήματα και δεν τον αποχωρίζονται για μήνες ολόκληρους.

 

Λατρεύεις και εσύ τα κοσμήματα; Βρες μας στα social media. Ακολούθησέ μας στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνεις τα καλύτερα στυλιστικά tips.

Κλειώ & Αγγελική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *