Γούρια: Ο συμβολισμός τους

Όταν πλησιάζουν οι γιορτές, τα γούρια έχουν την τιμητική τους και είναι από τα πιο συνηθισμένα αλλά και ευπρόσδεκτα δώρα που μπορείς να κάνεις ή να λάβεις. Ποιος είναι ο συμβολισμός τους;

Γούρι ονομάζουμε οποιοδήποτε αντικείμενο διώχνει το κακό μακριά και φέρνει καλή τύχη.

Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα πιστεύουν σε αυτά, τα φορούν επάνω τους ή τα τοποθετούν σε κάποιο σημείο του σπιτιού τους. Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι πριν αρχίσουν να κατοικούν σε ένα σπίτι, έσπαγαν ένα ρόδι στο κατώφλι του. Αυτό συμβόλιζε, και ακόμα συμβολίζει την αφθονία. Σου ακούγεται γνωστό; Είναι κάτι που κάνουμε και σήμερα.

Τα πιο γνωστά γούρια και ο συμβολισμός τους

Ρόδι

Το ρόδι είναι ένα ισχυρό σύμβολο της ζωής, της ευημερίας, της ευτυχίας, της γονιμότητας και της αφθονίας. Την πρωτοχρονιά η οικογένεια συνηθίζει να βγαίνει έξω από το σπίτι και το μέλος της που θεωρούν ως το πιο τυχερό να σπάει ένα ρόδι για το γούρι.

Τετράφυλλο τριφύλλι

Παλιά, κάποιοι λαοί πίστευαν πως το τετράφυλλο τριφύλλι έχει ισχυρές δυνάμεις και πως όποιος το κρατά μπορεί να προβλέψει και να αποφύγει το κακό.

Αργότερα πίστευαν πως το τετράφυλλο συμβολίζει την αγάπη, την πίστη, την ελπίδα και την τύχη. Είναι πολύ τυχερό, γιατί είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος ένα τετράφυλλο τριφύλλι.

Πέταλο

Το πέταλο συμβολίζει την ευτυχία. Στα παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν άλογα, οποίος έβρισκε ένα πέταλο στον δρόμο, θεωρούσε πως είναι πολύ τυχερός. Το κρεμούσε στην μέσα μεριά της εξώπορτας του σπιτιού του, συνήθως με το άνοιγμα προς τα επάνω για να συγκεντρώνει εκεί η ευτυχία και η τύχη και αργότερα με το άνοιγμα προς τα κάτω για να μοιράζει την τύχη στους ανθρώπους του σπιτιού.

Μάτι

Πολύ διαδεδομένο σε αρκετούς λαούς, αυτό το σύμβολο πιστεύουμε ότι προστατεύει από το “κακό μάτι”, την κακία, τον φθόνο, την κακή ενέργεια. Φέρνει ισορροπία και τύχη σε όποιον το έχει επάνω του ή σε κάποιο σημείο του σπιτιού του.

Δέντρο της Ζωής

Ο Αδάμ και η Εύα εκδιώχθηκαν από τον κήπο της Εδέμ, μετά το προπατορικό αμάρτημα, για να μην έχουν πρόσβαση στο δέντρο της Ζωής που θα τους έκανε αθάνατους. Είναι ένα ισχυρό και ιερό σύμβολο για πολλούς λαούς και σε πολλές θρησκείες. Συμβολίζει της αιωνιότητας, της γονιμότητας και της αθανασίας.

Κλειδί

Το κλειδί είναι ένα σύμβολο που αγαπάμε όλοι μας. Ανοίγει τις πόρτες της ζωής, ξεκλειδώνει την τύχη και της επιτρέπει να φτάσει σε εμάς.

Υπάρχουν και άλλα πολλά γούρια με τον δικό του συμβολισμό το καθένα για κάθε λαό και την κουλτούρα του. Συνηθίζουμε να προσφέρουμε ένα γούρι σε αγαπημένα πρόσωπα, σε φίλους, σε συγγενείς, προς το τέλος ή στην αρχή της κάθε χρονιάς για να φέρει τύχη, ευτυχία και προστασία.

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μας εποχή του χρόνου. Και φέτος λοιπόν ετοιμάσαμε τα ομορφότερα γούρια για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου και στα αγαπημένα σου πρόσωπα!

Λατρεύεις και εσύ τα κοσμήματα; Βρες μας στα social media. Ακολούθησέ μας στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις για τα καλύτερα στυλιστικά tips.

Κλειώ & Αγγελική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *