Βραχιόλια & Δαχτυλίδια: η ιστορία τους

Τα βραχιόλια και τα δαχτυλίδια είναι κοσμήματα που φορούν εδώ και αιώνες άντρες και γυναίκες.

Συναντάμε τα πρώτα βραχιόλια στην εποχή του χαλκού.  Σε κάποιους λαούς, οι στρατιώτες συνήθιζαν να φορούν ένα βραχιόλι λίγο πιο ψηλά από τον αγκώνα ώστε να αναγνωρίζουν ποιοι είναι δικοί τους στις μάχες. Στο πέρασμα των αιώνων τα χρησιμοποιούσαν εκτός από κόσμημα, και σαν φυλαχτό ή για θρησκευτικούς λόγους. Σαν κόσμημα, ανάλογα με το μέταλλο από το οποίο ήταν κατασκευασμένα, έδειχναν ξεκάθαρα την κοινωνική τάξη εκείνου που τα φορούσε.

 Από τα πιο γνωστά βραχιόλια στην ιστορία ήταν εκείνα με τον σκαραβαίο, κόσμημα που λειτουργούσε ως φυλαχτό και παράλληλα δήλωνε ισχύ. Παλιά πίστευαν πως εάν φορούσε κάποιος βραχιόλι στο αριστερό του χέρι, ενδυνάμωνε την αγάπη και αλλά και όλα του τα συναισθήματα. Ενώ εάν το φορούσε στο δεξί χέρι, ενδυνάμωνε την δημιουργικότητα και την τέχνη.

Το δαχτυλίδι λόγω του κυκλικού σχήματος του που δεν έχει αρχή και τέλος συμβολίζει την αιωνιότητα.  Τα παλιά χρόνια ο κόσμος πίστευε πως εάν κάποιος φορούσε ένα δαχτυλίδι με πέτρα, έπαιρνε και ο ίδιος την ενέργεια και τις καλές ιδιότητες της πέτρας αυτής. Ας μην ξεχνάμε τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξαν τα δαχτυλίδια σε διάφορες εποχές. Για παράδειγμα, το δαχτυλίδι-σφραγίδα που φορούσαν οι βασιλείς για να σφραγίζουν έγγραφα και επιστολές προκειμένου να είναι σίγουροι πως θα το ανοίξει μόνο ο παραλήπτης ο οποίος φυσικά αναγνώριζε αμέσως την βασιλική σφραγίδα. Ένα άλλο γνωστό παράδειγμα για τον ρόλο που είχαν είναι αυτό των δαχτυλιδιών με κρυφή εσωτερική θήκη όπου εκείνος που το φορούσε, συνήθως κατάσκοπος, έκρυβε μέσα μία ποσότητα από κάποιο ισχυρό δηλητήριο για να το χρησιμοποιήσει εάν χρειαζόταν να δολοφονήσει κάποιον ή για να αυτοκτονήσει ο ίδιος.

Στον 20ο αιώνα, η βιομηχανική επανάσταση έφερε τεράστιες αλλαγές σε πολλούς τομείς. Σχετικά με τα κοσμήματα, με νέες τεχνικές και γνώσεις μπορούσαν να αγοράζουν και να φορούν με μικρό κόστος πολλοί άνθρωποι και όχι μόνο οι πολύ πλούσιοι.

Και τα βραχιόλια και τα δαχτυλίδια, λοιπόν, έφτασαν στην σημερινή εποχή κάνοντας ένα ταξίδι που ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, εξακολουθούν να είναι από τα πολύ αγαπημένα κοσμήματα ανδρών και γυναικών και δεν πρέπει να λείπουν από την συλλογή κανενός.

Η δική μας συλλογή μεγαλώνει συνεχώς καθώς προσθέτουμε νέα σχέδια συνεχώς. Ελπίζουμε να σου αρέσουν και να βρεις αυτά που ψάχνεις!

Κλειώ & Αγγελική

2 thoughts on “Βραχιόλια & Δαχτυλίδια: η ιστορία τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *